Prevela sa Engleskog: Biljana Ačkovski – sudski prevodilac
Nakon šesnaest godina, ovo je priča o devojci koja nema zemlju jer nije htela da staje ni na čiju stranu. Ona potiče iz mešovitog braka iz bivše Jugoslavije. Jedina strana kojoj je mogla da se prikloni je svoja. Prošlo je dvadeset godina od jugoslovenskog rata 90ih, mnoge priče su ispričane, ali njena nije.   
“Ja vas ne pozivam da budete deo jugoslovenske istorije. Pozivam vas da budete deo Budućnosti planete.”  Jasmine ?

Jasmine koristi svoje akademske studije matematike, teologije i snimanja filmova, kao i sopstvenim iskustvima i slikanjem, da bi spojila Hranu, Brojeve, i Ljubav. Ona veruje da smo svi mi Deca ove Planete sa različitim poreklom i vezama sa Univerzumom i da nema potrebe da se osećamo usamljenim. Ona bi volela da stvori most između različitih kultura i religija i da pozove ljude na obrok koji će zajedno podeliti.

Kratak pregled 
Svrha pravljenja ovog filma je da se prenese svest o izgubljenoj Hibridnoj generaciji koja potiče iz mešovitih brakova bivše Jugoslavije koji u ovom trenutku žive u raznim zemljama širom sveta. Naš dugogodišnji cilj je da izgradimo obrazovne filmske centre koji će promovisati mir i L0VE na Zemlji kroz međukulturnu i međureligijsku saradnju i komunikaciju.

O čemu se radi u Jugoslovenskoj devojci u Južnoj Africi?
Jugoslovenska devojka je film koji je baziran na knjizi Jugoslovenski identitet i ostale bajke koju je napisala Jasmine ?. Jasmine, filmski radnik, matematičar i teolog, je rođena u bivšoj Jugoslaviji, zemlji koja više ne postoji. Njeni roditelji su rođeni u istoj zemlji, ali se danas njihova mesta rođenja nalaze u dve različite države. To znači da je Jasmine hibridno dete sa međunarodnim poreklom.
To hibridno dete je odraslo osećajući se slobodno u mestu gde je osetila povezanost sa svojim susedima i prijateljima, mestu gde njena porodica nije morala da zaključava vrata jer nije bilo kriminala i gde se promovisala jednakost.
Povrh toga ona je odrasla u porodici intelektualaca i naučnika tako da religija nije zauzimala važno mesto tokom njenog odrastanja. Jasmine je, međutim, oduvek imala neku vrstu spiritualne povezanosti koju nije osetila unutar svoje najbliže porodice. Od najranijeg detinjstva Jasmine je postavljala pitanja o ljudskoj egzistenciji i njenom mestu u svetu. Kada je imala petnaest godina, počela je da piše dnevnik. Ovo su neka od prvih pitanja koje je napisala:

Dragi B’že,
Ko sam ja?
Odakle sam došla?
Zbog čega sam ovde?

Ta pitanja su još više došla do izražaja kada je Jasmine išla u školu u Južnoj Africi u trenutku kada je njena zemlja počela da se raspada.
Po prvi put u svom životu počela je da se oseća fragmentirano kada su ostali učenici počeli da se raspituju kojoj nacionalnosti pripada: da li je Bosanka, Hrvatica, Srpkinja ili nešto drugo. Tako da iako je Jugoslavija bila nesvrstana zemlja, Jasmine se ironično našla u situaciji gde se od nje očekivalo da se stavlja na nečiju stranu.
Osetila se kao dete koje se izgubilo u trenutku kada se Jugoslavija podelila u više zemalja, od kojih je svaka imala veze sa određenom nacijom. Tu nije bilo mesta za decu iz mešovitih brakova. Time su Jugosloveni postali izbeglice, raseljeni u raznim zemljama širom sveta. Neki od njih su nov dom pronašli u SAD, Australiji, Novom Zelandu, Ujedinjenom Kraljevstvu i Evropi. Jasmine je odabrala da dobije državljanstvo Južne Afrike od pokojnog predsednika Nelsona Mandele.

Bila je zahvalna na novom pasošu, ali je i dalje bila svesna da tih 20 zajedno povezanih stranica ne mogu da zamene zemlju u kojoj se rodila.
Unutar sebe je osetila razdvajanje i konflikt što je dovelo do toga da poseti Stari grad Jerusalim gde se suočila sa sopstvenim ogledalom unutar odvojenosti Četiri kvarta. U tom trenutku je shvatila da ne mora da bira stranu, i da može da bude cela uprkos svom multikulturnom poreklu.

S obzirom da zemlja rođenja Jasmine više nije postojala, odlučila je da putuje po svetu i da upoznaje druge ljude koji imaju zajedničku viziju o ujedinjenoj globalnoj familiji, mestu gde konačno može da se uklopi i da ponovo oseti da je kod kuće.

Tokom svog putovanja, upoznala je mnoge ljude uključujući i svog supruga Nicolas-a sa kojim je zajedno stvorila viziju o kreiranju Globalnih sela sa Univerzalnom vizijom mira koji će se promovisati putem obrazovnih centara, gde svi mogu da uče jedni od drugih i da budu ravnopravni bez obzira na godine, pol, etničku pripadnost i društveni statusa i gde se promoviše tuđa različitost.

Zbog čega sredstva dobijamo od običnih ljudi?
75% snimanja, istraživanja i intervjua su već obavljeni na lokacijama unutar Južne Afrike, Evrope i bivše Jugoslavije. Nakon završetka, biće to dugometražni film koji će imati i skraćenu filmsku verziju. Sada su nam potrebna dodatna sredstva da bi se film završio na profesionalan način što uključuje troškove produkcije kao što je, snimanje preostalih scena, tim kamermana, smeštaj, obroke i troškove putovanja za aktere i ekipu, profesionalnog montažera, troškove prijavljivanja na različitim filmskim festivalima.

Bilo koja sredstva koja dobijemo preko budžeta će se iskoristiti za naš cilj da izgradimo obrazovne filmske centre koji će promovisati mir i L0VE na Zemlji kroz međukulturnu i međureligijsku saradnju i komunikaciju.

Nemate $$$ koje biste doprineli?
Bez brige, samim tim što ćete preneti poruku svojim prijateljima na Fejsbuku, Tviteru, drugim društvenim mrežama, ili dobrim starim usmenim prepričavanjem, umnogome ćete pomoći da se film Jugoslovenska devojka završi. Što više ljudi čuje za nas, više ćemo moći da učinimo! Hvala što nam pomažete da se o ovome čuje i što nam se pridružujete na ovom putovanju.
“Ja vas ne pozivam da budete deo jugoslovenske istorije, ja vas pozivam da budete deo Budućnosti ove planete.”  Jasmine ?

POMOĆNI GLUMCI: Lela i Lucia Kaplowitz
IZVRŠNI PRODUCENTI: Cica Acin
PRODUCENTI: Lillian Chan, Jasmine ? i Nicolas ?
PRODUCENT ZADUŽEN ZA BUDŽET I KOORDINACIJU: Joyce Li
KOPRODUCENTI: Cornelle du Plessis, Jovan Drapšin
REŽISER: Jasmine ?
BLOOPERS

Snimci iz predprodukcije:

PLAN OBRAZOVNOG CENTRA

Dizajnirao glavni akhitekta: Barbara Kreitmayer

~

Jasmine nema svoju državu. Ne želi bilo koga da uvredi, samo želi da ispriča svoju priču putem Hrane, Brojeva, i Ljubavi.

~

~

Pre šesnaest godina bila je pored mene u La Hoja, Kaliforniji. Te godine sam krenula na put štampanja svoje autobiografije. Danas je konačno i svedok završetka tog puta, što mi omogućava da na to stavim tačku i da otvorim sebi put za nove avanture.

~

Mojoj mami, koja je posvetila ceo svoj život meni i mojim vizijama, podsećajući me da nikada ne zaboravim čistu ljubav kojom me je samohrano odgojila.

~